Recept!
Enjoy!
Recept
Lyxig tacopaj
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl flytande margarin
1½ dl mjölk
Fyllning:
400 gram nötfärs
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
Granering:
2dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost
4 tomater
8 feferoni
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen och kavla ut den tunt. Lägg den sen i en smord pajform och förgrädda i 10-15 min. Hacka lök, paprika. Bryn färs med lök. Häll på krydda, paprikan och vattnet. Låt småkoka i 10 min. Rör ihop fraiche, majonäs o svartpeppar. Bred blandningen över pajen. Skiva tomaterna o lägg ovanpå tillsammans med feferonin. Strö över osten och grädda i 20 min. servera med lite nachos.
Gulaschsoppa på nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyfter
2 röda paprikor
¼ rotselleri
3 potatisar
300 gram nötfärs
2 tsk paprikapulver
1½ tsk mejram
1½ tsk kummin
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 liter vatten
2 kycklingbuljongtärningar
Finhacka lök och vitlök. Skär paprika, rotselleri och potatis i tärningar. Bryn färsen med lök, vitlök, paprika, selleri och potatis. Krydda med paprikapulver, mejram och kummin. Tillsätt tomatpurén, vatten och smula ner buljongen. Låt koka i 20-25 minuter och smaka av med salt o peppar. Servera gärna med en klick yoghurt.
Pasta med chiliräkor
Valfri mängd pasta
2 morötter
2 palsternackor
2 rödlökare
2 tsk olja
200 gram räkor
6 msk sweetchilisås
1 msk hackad vitlök
1 msk pressad lime
Koka pastan. Strimla grönsakerna. Fräs grönsakerna och vitlöken i oljan tills de mjuknar. Vänd i räkorna, chilisåsen, pastan och limen. Smaka av med salt och vitpeppar.
Kyckling med rostad vitlökskräm och Örtpotatis
500 gram kycklingfilé
1 tsk torkad chili
1 msk pressad citron
1 msk flytande honung
200 gram svamp
1 rödlök
1 kg potatis
2 tsk olja
2 msk färsk rosmarin (går lika bra med torkad)
4 stora vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
Dela potatisen på mitten och lägg dom på en plåt. Ringla över oljan, strö på rosmarinen. Krydda med salt o peppar. Rostad i ugnen på 220 grader tills dom är mjuka. Blanda chilin, honungen och citronen och marinera kycklingen i minst 30 minuter. Stek kycklingen tills den är klar. Skala vitlöken och stek tillsammans med kycklingen. Skiva löken och svampen och stek upp enskilt. Blanda senap och fraichen med salt, peppar o ev, en nypa socker. Finhacka eller pressa den rostade vitlöken ner i blandningen. Servera kycklingen, de stekta grönsakerna och potatisen tillsammans med såsen. Gärna en sallad till.
Pastasallad med bacon och cashewnötter
6 dl kokt pasta
50 gram rökt skinka
1 pkt knaperstekt bacon
3 paprikor
1 rödlök
Sallad av olika sorter
Cashewnötter
Parmesan
Dressing:
1 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
Franska örter
Strimla skinkan, bacon, paprika och lök. Lägg i en skål med sallad och pasta. Blanda samman dressingen och häll över. Strö över hackade nötter och parmesanost. Servera med ett gott bröd.
Pasta con carne
3 dl pasta
2 gula lökar
2 tsk flytande margarin
300 gram nötfärs
1-2 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
1 tsk chilipulver
1 krm cayennepeppar
1 grön paprika
1 tsk oregano
Soja
Salt o svartpeppar
Skala och hacka löken. Fräs i margarin i en gryta. Smula ner färsen och låt den bryna med. Pressa över vitlöken. Blanda i krossade tomater, tomatpuré och buljong. Späd med vatten. Tillsätt chili och cayenne. Låt småkoka under lock i 15 min. Skär paprikan i små bitar o tillsätt i slutet. Krydda med salt, peppar, oregano och soja efter smak. Blanda ner den kokta pastan.
Man kan tillsätta bönor om man vill också. Förslag: gogreen har tetrapakade bönblandningar som är perfekta.
Kassler med tomat och basilika
360 gram kassler
1 burk champinjoner
1 lök
1 burk krossade tomater
2 tomater
3 msk matlagningsgrädde
3 msk hackad basilika
Salt och pepper
Pasta i valfri mängd
Skiva kassler och lök, bryn försiktigt. Häll i svamp, grädde, tomater, tomatkross och basilika. Krydda och låt puttra ett par minuter. Servera med pasta, ris eller bulgur samt en sallad.
Pastasås med bacon och spenat
1 pkt bacon
4 dl spenat
1 tsk margarin
1 dl matlagningsgrädde
1 ask körsbärstomater
3 msk pinjenötter
4 msk parmesan
1-2 vitlöksklyftor
Salt o peppar
Valfri mängd pasta.
Koka pastan. Stek bacon tills knaprigt. Lägg över på tallrik med papper för att få bort fettet. Stek spenaten i margarin. Häll i grädden, vitlök, salt o peppar. Låt puttra ngr min. Lägg i tomater och bacon. Rosta och strö över pinjenätterna och parmesanost på pastan och såsen.
Kasslerlåda
400 gram kassler
2 msk senap
3 dl riven ost
3 gula lökar
1 tsk margarin
2½ dl matlagningsgrädde
1-2 tsk chilipeppar
2 tsk curry
Salt o peppar
Valfri mängd ris
Smörj en ugnsform med ½ tsk margarin. Skär kasslern i tunna skivor och lägg omlott i formen. Bred på senapen och strö över osten. Fräs skivad lök mjuk i resterande margarin. Ta upp löken ur pannan. Häll i grädden i pannan och rör ner kryddorna. Låt puttra ngr min. häll såsen över kasslern och täck med löken. Sätt i ugnen på 225 grader i 25-30 min. servera med ris och sallad.
Ostgratinerad basilikakotlett med pasta
4 fläskkotletter (fjärilskotletter är perfekta)
1 tsk margarin
Salt o peppar
4 skivande tomater
60 gram mozzarella
2 tsk hackad basilika
2 msk tomatpuré
2 dl grönsaksbuljong
2 msk persilja
1 krossad vitlöksklyfta
Valfri mängd pasta
Stek kotletterna 2 min på varje sida, salta o peppra. Lägg kotletterna sen i en ugnsfast form. Lägg på tomaterna. Täck med mozzarella och basilika. Gratinera i ugnen 7-8 min på 225 grader. Häll bort det mesta av fettet i pannan, vispa sen ur pannan med tomatpurén, buljong och persilja och vitlök. Lägg upp pastan. Häll på buljongen och lägg kotletten överst.
Gott till är enkel ruccola som man kan lägga på pastan innan kotletten.